2012. december 2., vasárnap

Elvérzett a teszten a Microsoft Security Essentials



A Microsoft vírusirtóját is teszt alá vetették. Az eredmény azonban eléggé elkeserítő lett.


A vírusirtók vagy más néven antivírus programok hivatottak a technika eszközeinek megvédésére a különböző kártékony programoktól. Működésük két védelmen alapszik. Az egyik a reaktív védelem. Ez azt jelenti, hogy adott egy adatbázis, amiből a vírusirtó azonosítja a káros programokat. Ezeket az adatbázisokat rendszeresen frissítik, valamint a frissítések automatikusan letöltésre kerülnek a vírusirtó szoftverek által. A másik pedig a heurisztikus vírusvédelem. Itt a vírusirtóba épített analizáló algoritmusokkal történik a kártevők azonosítása.

A MicrosoftSecurity Essentials úgy hirdette magát, hogy az interneten lévő bármely ártalmas dologtól, legyen az kémprogram vagy trójai, teljesen megvéd, sőt a védelme díjnyertes. A programot kisvállalkozások és egyéni felhasználók számára fejlesztették ki. Technológiáját tekintve megegyezik azokkal a programokkal, amikkel a Microsoft az óriásvállalatokat segítette. Ilyen például a Microsoft Forefront. Használta igen egyszerű, telepítése könnyű, az internetről ingyenesen le lehet tölteni. Sőt még megkapta a a Virus Bulletin Ltd. VB100 díját, a West Coast Labs Checkmark tanúsítványát és az ICSA Labs tanúsítványát is. 



Azonban ugye tarja a mondás, hogy minden csoda három napig tart. A program nagyon gyenge eredményt ért az AV, német biztonsági cég tesztelésén. A felmérésnél 3 szempontra helyezték a hangsúlyt: védelem, használhatóság, javítás. Ezeket egy hat pontos skálán pontozták. A teszt szeptember és október között zajlott.

A program lesújtó végeredménye 10,5 pont lett a maximális 18-ból. Ez már azért is gyenge, mivel a pozitív értékelés eléréshez szükséges pontszám a 11 volt. A védelem egyszerűen borzalmas volt. Hatból egy pontot kapott. A nulladik napi sebezhetőségeknek csak a hetven százaléka ellen nyújt védelmet. Ezzel szemben az ipari átlag nyolcvankilenc százalék.

Microsoft Security Essentials számára nézve azért szégyenteljes ez a bukás, mert a mellette tesztelt 24 program közül egyedül ő bukott el. Még azt sem lehet felhoznia a mentségére, hogy a többi termék hiányba ment át a teszten, sokkal kevesebb pontszámokat szeretek, mint a korábbin.

Itt még nem ért véget a lejtőn való lefelé gurulás. Ugyanis a magyarországi hekkerkonferencián is borzasztó teljesítményt nyújtott. Hacktivity tagjai sikeresen kiiktatták a programot, s onnantól fogva azt tehettek a számítógéppel, amit csak akartak. A Microsoft Security Essentials mellett az Eset Nod32 is elkeserítő eredményeket produkált. 


Elbukott a Microsoft vírusirtója - IndexTech 2012. 12. 01.


Vírusirtók és tesztek - http://systemfarmer.hu





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése