2012. november 22., csütörtök

A robotika tovább szárnyal



Sandia Hand -  a háromujjú robotkéz




Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokkal foglalkozó egysége, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), folyamatosan új találmányokkal és fejlesztésekkel áll elő. 2012 tavaszán például a Cheetah, magyarul gepárd, projekttel álltak elő. Amivel a céljuk az volt, hogy túllépjék az eddig legnagyobb szárazföldi sebességet, amit robotok értek el. Ez 21 km/h volt. A projekt sikert ért el, ugyanis a robot gepárd, aminek nincsen feje, 29 km/ h sebességet futott. 
 






2012 nyarán kezdték meg a Sandia Hand projektet. A szándékuk az volt evvel, hogy egy olyan robotkezet gyártsanak, lehetőleg a költségeket kímélve - ugyanis a robotkéz megalkotása nagyon sokba kerül, mivel a robotikánál ez a legnehezebben kivitelezhető - ami hatékony a hadseregnek a bombák hatástalanításában.






A Sandia National Laboratories robotkezének felépítése molekuláris, aminek az az előnye, hogy a mágneses csatlakozás miatt bármilyen ujjat fel lehet rá helyezni, vagy akár az ujjak helyére elemlámpát tenni. A találmány ennek köszönhetően csak kis mértékben sérülékeny, nem törik el. Ha egy nagyobb erőhatás éri, akkor csak egy rész esik le róla, amit azonban mindenféle gond nélkül lehet pótolni vagy visszatenni.


Az ujjakat egy géllel töltött felület fedi le, ami így a bőr tulajdonságait utánozza. Az ujjperceket pedig egy egyszerű megoldással kötötték össze: horgászzsinórral. Ennek előnye azon kívül, hogy nem drága, a korábban említett jobb erőhatás bírás. Az ujjperceket borító puha műanyagba pedig szenzorokat tettek, amivel az érzékelés és az irányítás válik lehetővé.

Az eszközt Magyarországon a robot Kutatás és Fejlesztés fontos tagja, az iRobot nevű cég tesztelte. Evvel nyerték el a DARPA ARM-program támogatását. A robotkezet baseball labát elütésével tesztelték.
A Sandia Hand segítségével megkönnyíthetnék a bombák hatástalanítását, tehát úgy akadályozhatnák meg a veszélyt, hogy a bombát fel sem kellene robbantani. S ez által a kutatók tudnák tanulmányozni a robbanóeszközöket sokkal behatóbban. 






Bírja a kiképzést a DAPRA robotkeze - IndexTech 2012. 11. 19. 

Így száguld a robot gepárd - technet.hu 2012. 03. 06. 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése