2012. október 11., csütörtök

Google és a digitalizálás



A majdnem egy évtizedes vita úgy tűnik véget ért. A Google és az Amerikai Kiadók szövetsége egy megállapodással kötötte meg a békét. 

Google Books

A Google 2004-nem indította el egyik új szolgáltatását a Google Books-ot, magyarul a Google Könyveket. Ennek a célja a könyvek digitalizálása volt, s emellett a teljesen szövegben való keresést is lehetővé tette. A szolgáltatás fő céljaként pedig a Google világkönyvtárrá válása volt kitűzve.

Szerzői jogok

A Google Books szolgáltatás nem volt zökkenőmentes. Ugyanis a kiadók megvádolták a szerzői jogok megsértésével. Avval érveltek, hogy a rendszeren keresztül elérhetőek a szerzői jogi védelem alatt álló könyvek teljes tartalma is. A Google azzal védekezett, hogy a jogvédett művek esetében csak összefoglalót mutat a felhasználók részére, megtekinthető oldalakat korlátozza, valamint a másolást és a nyomtatást meggátolja.

125 milliós kártérítés

2005-ben Authors Guild of America és az Association of American Publishers perelték be a Google-t. a szerzői jogok megsértéséért. 2008-ban aláírtak egy megállapodást, melynek értelmében a Google 125 millió dollár kártérítést fizet a sértett feleknek. Így folytathatta a könyvek digitalizálását és a digitális másolatok árusítását. Azonban ellenfelei ez ellen is tiltakoztak, mivel így szerintük nem tisztesség előnyhöz jutott a cég. A szövetségi bíróság egyet értett velük, ezért a megállapodást elutasították. 


Új megállapodás született

Nemrég a Google egyezséget kötött az amerikai kiadók egy csoportjával, az Amerikai Kiadók Szövetségével (Association of American Publishers ), a könyvek digitalizálásáról, valamint interneten való közzétételükről. A hét évig tartó vita, pereskedés a végére ért.
A közzétett közleményben leírták, hogy az amerikai kiadók válaszutat kaptak: vagy lehetővé teszik a könyvek és újságaik elérését vagy pedig letörlik azokat a digitális adatbázisukból.


Azonban ez a megállapodás nem oldotta meg a Google és az amerikai írószövetség között jelenleg is zajló problémákat. Így a két cég között még nagy ellentét áll fenn. 





 Megállapodott a Google a digitáliskönyv-kiadókkal - Index-Tech 2012. 10. 05. 

A digitalizálás és a szerzői jogok - TMT 51. évf. 2. sz.

Google Könyvek - Wikipédia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése