2012. október 31., szerda

„Gondolkodó” autópálya Hollandiában


A hollandok élen járnak a fejlesztésben. Ugyanis 2013-ban fogják átadni a világszerte első intelligens autópályát. 



 Hazai helyzet vs. Hollandia


Magyarországon az autópályák építésével és minőségével mindig csak a gond volt és van is. Megépítésük hosszú évekbe telik és emellett pedig milliárdokat emészt fel. A végeredmény pedig nem biztos, hogy a legkiválóbb vagy a legtartósabb. Evvel ellentétben, Hollandiában már szó sincs hagyományos autópályáról. Belekezdtek az intelligens utak építésében.



A "Legjobb Jövőbe Mutató Koncepció”

Megtervezték a XXI. század autópályáját. Daan Roosegaarde és Heleen Herbert, a Heijmans Infrastructure tagja, közösen állították össze a vázlatokat. Elgondolásukat a Holland Dizájnhéten mutatták be, s el is nyerték a "Legjobb Jövőbe Mutató Koncepció” elnevezésű díjat. Így tehát a holland Studio Roosegaarde kapta meg a megtiszteltetést, hogy díjnyertes terveiket alapján építik meg a legelső intelligens autópályát. Az autózás élményének és biztonságának megteremtése volt evvel a cél, ugyanis az autók továbbfejlesztését sok ember pénztárcája nem teheti lehetővé. Az út valószínűleg 2013 közepére készül el.


Fejlesztések

Az újítások például abban rejlenek, hogy az út indukciós sávot, interaktív burkolatszínt kap. Valamint még a szélirány jelzése is lehetővé válik. Erre a napenergiát használják fel, aminek elraktározásával és hasznosításával a sötétben az útburkolati jelek világítanak akár tíz órán át is. Így az egyéb világítások feleslegessé válnak, evvel megkönnyítve a spórolást. Az időjárás változásának megfelelően pedig az úton piktogramok jelennek meg. Tehát ha esős az idő, akkor esőcseppek, ha hó van, akkor jégkristályok. Ezek mellet még kialakítanak egy töltősávot, ami az elektromos autóknak jelent könnyedséget, mivel lehetővé válik a vezeték nélküli töltés.
A projekt biztosítja, hogy a vezetők ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően mindig tisztában legyenek az éppen jelen lévő környezeti viszonyokkal és a közlekedése állapotokkal. 





Intelligens autópálya épül Hollandiában - Index-Tech     2012. 10. 26.

Interaktív, intelligens autópálya - boon.hu     2012. 10. 25.

Hamarosan kipróbálható lesz az okosautópálya - technet.hu     2012. 10.29.

Intelligent interactive highway by Studio Roosegaarde + Heijmans - designboom     2012. 10. 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése